Το χορευτικό μπαλέτο Κρητηνίας δραστηριοποιήθηκε από τον Τάκη Μαριεττάκη και χόρεψε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 1999 στο πανηγύρι της Αμάρτου κάνοντας πολλούς Κρητηνέζους να δακρύσουν από συγκίνηση.

Ήταν μια κουραστική αλλά συνάμα συγκλονιστική προσπάθεια των νέων του Χωριού να χορέψουν ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές του τόπου μας.

Μεγάλη ήταν και προσφορά του δασκάλου χορού κ. Χατζηγεωργίου Παναγιώτη ο οποίος εργάστηκε αφιλοκερδώς και με μεράκι εμφύτεψε στους μαθητές του τη χάρη και τη λεβεντιά των παραδοσιακών μας χορών.

Οι νέοι που χόρεψαν και μας έκαναν υπερήφανους ήταν: Διακουράκης Κώστας, Κορρέ Άννα, Μιχαλαριάς Νίκος, Καραγιάννη Ουρανία, Πασχάκη Ελευθερία, Κωνσταντάκη Αναστασία,  Καλούδη Αγγελική και Μπάκη Αναστασία.

Το 2011 δημιουργήθηκε ένα νέο σχήμα χορευτικού μπαλέτου αποτελούμενο από νέα παιδιά και ενήλικες με πρώτη παρουσία στη γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Το μπαλέτο Κρητηνίας εποπτεύεται πλέον από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας και αποτελείται από ομάδες μεγάλων και μικρών παιδιών.

Εμφανίζεται κυρίως σε διάφορες εκδηλώσεις του Πολιτιστικό Σύλλογου όπως, την 25η Μαρτίου, την γιορτή των Θεοφανίων και σε διάφορα πανηγύρια.