Η θεατρική ομάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρητηνίας. Την ίδια χρονιά ανεβαίνει η θεατρική παράσταση «Οι γάμοι της Σμαρούλας» μια ροδίτικη ηθογραφία του συγγραφέα Γεώργιου Μαρτίνη που γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκε από το κοινό. Δόθηκαν συνολικά πέντε παραστάσεις σε Κρητηνία, Έμπωνα, Σιάννα και Απόλλωνα.

Την επόμενη χρονιά του 2007 το έργο της Δέσποινας Κορρέ  «Καστελλενά παντρέματα, Καστελλενά μπερδέματα» γνώρισε εξ ίσου μεγάλη επιτυχία. Το έργο διαδραματίζεται στο χωριό της Κρητηνίας με δυο οικογένειες να προσπαθούν να αποτρέψουν το γάμο των παιδιών τους. Δόθηκαν έξι παραστάσεις, συν μια στο εθνικό θέατρο Ρόδου.

Τον Αύγουστο του 2009 η ομάδα ανεβάζει το «Οπωροπαντοπωλείον ο Άδωνις» με τον κόσμο να κατακλύζει κυριολεκτικά το θέατρο της Κρητηνίας. Έργο γραμμένο για άλλη μια φορά από την συγχωριανή μας Δέσποινα Κορρέ. Οι παραστάσεις ήταν δυο στο θέατρο της Κρητηνίας και μια στην Παστίδα.

Το 2012, «Το αμάρτημα της γυναικός μου» γνωρίζει τεράστια επιτυχία χαρίζοντας άφθονο γέλιο στους θεατές. Μια κωμωδία της Δέσποινας Κορρέ σε σκηνοθεσία Κώστα Τρέχα. Πραγματοποιήθηκαν τέσσερις παραστάσεις σε Κρητηνία, Αφάντου, Ασκληπειό και στη μεσαιωνική τάφρο της Ρόδου.

Το 2014, για ακόμη μια φορά η ταλαντούχα Δέσποινα Πεζουβάνη Κορρέ έγραψε την κωμωδία «Η παντούφλα της Πανωραίας» αποκλειστικά γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο. Δόθηκαν πέντε συνολικά παραστάσεις.